Blaty marmurowe, które robią wrażenie
Blaty marmurowe stanowią wizytówkę kuchni. Ów kamień kojarzy się z luksusowymi wnętrzami w stylu glamour, choć doskonale sprawdzi się w każdym pomieszczeniu, nadając wyjątkowego klimatu. Cechuje się pięknym użyleniem i różnorodnością kolorów. Niektórzy eksperci odradzają marmur na rzecz granitu z powodu specyficznych parametrów kamienia. Choć blaty marmurowe są mniej wytrzymałe, wystarczy odpowiednia pielęgnacja, by długo cieszyć się ich pięknem.
Cechy marmuru
Marmur należy do grupy kamieni szlachetnych nienasiąkliwych (zdolnych do wchłaniania wody). Wykazuje dużą absorpcję cieczy. Występuje w różnych wzorach i kolorach – domownicy najczęściej decydują się na białe i szare odmiany, zwracają też uwagę na obecność tzw. żyłek. Marmur wykorzystuje się do produkcji nie tylko blatów, ale też parapetów, schodów czy płyt ściennych. Tworzywo doskonale przewodzi ciepło, zatem sprawdzi się w ogrzewaniu podłogowym. Jest stosunkowo odporne na wysokie temperatury, uszkodzenia mechaniczne i chemiczne, choć znacznie mniej od długowiecznego i wytrzymałego granitu.
Marmur j est zbudowany z kalcytu, co nadaje mu miękkości. Jeśli na powierzchni bl atów marmurowych używamy ostrych noży czy ciężkich naczyń, istnieje duże prawdopodobieństwo pojawienia się trwałych uszkodzeń i zarysowań. Aby temu zapobiec, najlepiej używać specjalnych desek do krojenia zabezpieczonych matami antypoślizgowymi i podkładek – mówi ekspert z firmy KG STONE.
Największą wadą marmuru jest podatność na powstawanie plam i przebarwień, a także łatwa ścieralność. Ewentualne przetarcia na powierzchni po kilkunastu latach użytkowania mogą zostać usunięte tylko przez kamieniarza. Niektórzy decydują się też na wymianę blatu.
Jak zapobiegać przebarwieniom?
Możliwość łatwego powstawania plam i przebarwień może już na początku dyskwalifikować marmur w postaci blatów kuchennych i łazienkowych. Istnieje jednak rozwiązanie tego problemu – regularna impregnacja z użyciem wysokiej jakości specjalistycznych płynów. Impregnat pozostawia na kamieniu specjalną powłokę, zapobiegającą wchłanianiu płynów i ułatwiającą czyszczenie.
Blaty marmurowe wymagają po prostu odpowiedniej, starannej pielęgnacji. Każdy domownik powinien na bieżąco wycierać każdy rozlany płyn. Im dłużej dana ciecz oddziałuje na marmur, tym większe ryzyko trwałych przebarwień. Ślady na zaimpregnowanym kamieniu po wytarciu znikają lub blakną. Największe zagrożenie stanowią kwaśne substancje, np. sok z cytryny, które trwale uszkadzają polerowaną powierzchnię marmuru i prowadzą do zmatowienia.
Jak pielęgnować blaty marmurowe w łazience?
Pielęgnacja blatów kamiennych w łazience zdaje się znacznie prostsza. Przede wszystkim domownicy nie muszą się martwić przebarwieniami i uszkodzeniami mechanicznymi. Powinni jedynie uważać na kosmetyki na bazie olejów (plamy po nich schodzą z trudem). Wymogiem jest regularne czyszczenie blatu i impregnacja (w przeciwnym razie marmur wchłonie dużą ilość wody i utraci estetyczny wygląd).
Czym czyścić blaty?
Zaimpregnowany marmur należy czyścić wyłącznie wodą i miękką ściereczką. Na rynku można bezproblemowo spotkać liczne preparaty w formie płynu, koncentratu lub mleczka. Najważniejszy jest wybór płynów bez kwasów i alkoholi, a także docelowo przeznaczonych do kamienia naturalnego. Owe łagodne preparaty doskonale usuną wszelkie warstwy oleju, tłuszczu czy sadzy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana