Czy podłoga drewniana w kuchni to dobry pomysł?
Drewniane podłogi są elementem, nadającym całemu pomieszczeniu wyjątkowego charakteru. Nie bez powodu coraz więcej osób decyduje się na nie w swoich domach czy mieszkaniach. Często można spotkać się z opinią, że drewniane podłogi sprawdzą się wyłącznie w salonie czy sypialni, natomiast do kuchni należy wybrać inny materiał. Czy to zdanie ma potwierdzenie w rzeczywistości? Sprawdźmy!
Drewniana podłoga to kwintesencja estetyki i najwyższej jakości. Zwykle parkiet czy drewniane deski montuje się w pokojach i salonach, gdzie nie tylko cieszą oczy, ale też dodają pomieszczeniom przytulności i ciepła. Coraz częściej jednak inwestorzy decydują się na montaż parkietu czy desek także w kuchni. Czy podłoga drewniana w kuchni to dobry pomysł?
Przeczytaj również: Jakie są zalety podłóg drewnianych?
Jaka podłoga drewniana sprawdzi się w kuchni?
Podstawową cechą, gwarantującą trwałość drewnianej podłogi w kuchni jest jej jakość. Należy wybrać podłogę drewnianą od sprawdzonego dostawcy, który od lat dostarcza najwyższej jakości materiały, potrafi doradzić odpowiedni rodzaj drewna, a także oferuje montaż podłóg. W przypadku kuchni najlepiej sprawdzą się podłogi egzotyczne. W Szczecinie wysokiej jakości podłogi egzotyczne z palisandru, jatobu lub merbau, ale także podłogi z jesionu lub dębu, oferuje firma SEBA.
Przeczytaj również: Lakierowanie czy olejowanie podłóg - na co się zdecydować?
Sposób wykończenia podłogi drewnianej w kuchni – na co zwrócić uwagę?
Aby podłoga drewniana dobrze sprawdziła się w kuchni, powinna zostać odpowiednio wykończona. Prawidłowo zaimpregnowane deski są odporne na wilgoć i wodę. Najczęściej zabezpiecza się je za pomocą olejowania lub lakierowania. Podłogi zabezpieczone za pomocą oleju trzeba olejować co najmniej raz w roku, aby zachowały swoje właściwości. Prezentują się niezwykle naturalnie i efektownie. Olej zabezpiecza drewno przed wilgocią, ścieraniem, plamami, a także przed uszkodzeniami mechanicznymi. W przypadku pojawienia się drobnego uszkodzenia, można usunąć je poprzez miejscowe pokrycie olejem.
Przeczytaj również: W jaki sposób zabezpieczyć podłogi drewniane?
Jak podkreśla specjalista z firmy SEBA, oferującej wysokiej jakości parkiety w Szczecinie, podłogi lakierowane pokrywane kilkoma warstwami lakieru są niezwykle trwałe, nie wymagają renowacji przez kilka lub kilkanaście lat. Są one niezwykle łatwe w pielęgnacji, jakiekolwiek zabrudzenia wystarczy przetrzeć ściereczką. Dzięki warstwie lakieru podłoga jest również bardziej odporna na zarysowania. Wybór sposobu impregnacji jest zależny przede wszystkim od efektu, jaki chcemy uzyskać. Zarówno olej, jak i lakier dobrze zabezpieczają drewno, dzięki czemu może z powodzeniem zostać użyte do wykończenia podłogi w kuchni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana