Winda gastronomiczna. W jakim budynku naprawdę się opłaca?
Windy umożliwiają nam transport osób i towarów na zadane wysokości bez konieczności pokonywania schodów. W naszym artykule przyjrzymy się bliżej windom gastronomicznym, które są wykorzystywane przede wszystkim w restauracjach i hotelach. Na początku wyjaśnimy, jakie urządzenia właściwie nazywamy windami gastronomicznymi, by następnie płynnie przejść do tematu opłacalności inwestowania w nie.
Czym są windy gastronomiczne?
Zacznijmy od pewnego wyjaśnienia. Jak sugeruje nazwa, windy gastronomiczne to urządzenia montowane w budynkach, w których podaje się posiłki. Winda gastronomiczna transportuje przygotowane dania i napoje, naczynia do zwrotu, może też dostarczać produkty do kuchni itd. Są one wkładane do windy i przenoszone na inny poziom, z którego są następnie odbierane. Co dokładnie mamy na myśli? - Winda gastronomiczna nie jest windą osobową, to rodzaj windy towarowej. To łącznik między ludźmi pracującymi na różnych piętrach.
Jeśli na przykład w budynku osoba z obsługi dostarcza zamówione w kuchni posiłki do pokoju, przewożąc je na specjalnym wózeczku, z którym dociera na wyższe piętra windą, to tego urządzenia transportującego nie nazywamy już windą gastronomiczną. Nawet gdyby w obiekcie takim jak wysokopiętrowy hotel funkcjonowała winda przeznaczona wyłącznie do użytku kelnera dostarczającego dania z hotelowej restauracji do pokojów gości, windy tej nie nazywalibyśmy gastronomiczną.
Opłacalność instalacji windy gastronomicznej
Inwestycja opłacalna to inwestycja przynosząca zysk. Trzeba jednak przy tym zaznaczyć, że zysk nie musi być wyłącznie finansowy. Temat opłacalności montażu windy gastronomicznej w budynku najlepiej omówić na konkretnym przykładzie. O taki przykład podpytaliśmy w firmie z doświadczeniem w montażach i serwisowaniu urządzeń dźwigowych, AS-LIFT z Gdańska. Wyobraźmy sobie, że planujemy otworzyć restaurację w starym budynku. Kuchnia i jej zaplecze będzie się znajdowało w piwnicy, sala dla gości jest na parterze. Schody prowadzące do kuchni są kręte i strome. Nie możemy ich przebudować. Możemy za to połączyć piwnicę z parterem windą gastronomiczną – i naszym zdaniem to się opłaca. Kelner nie będzie musiał pokonywać krętych i stromych schodów z pełnymi i pustymi zastawami. Łatwiejsze będzie też dostarczanie towarów do kuchni i jej zaplecza. Zastosowanie windy gastronomicznej jest bezpieczniejsze, szybsze, bardziej sprawne i wygodne.
Wybraliśmy taki, a nie inny przykład, by przekonać, że winda gastronomiczna opłaca się nie tylko w bardzo wysokich budynkach, jak potężne hotele. Podobnie jest też z zastosowaniem innego rodzaju wind towarowych, np. w piętrowych magazynach, czy sklepach z magazynami poniżej poziomu przestrzeni sprzedażowej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana