Granit czy marmur – jaki kamień najlepiej nada się na blat?
Aranżacja kuchni lub łazienki ściśle wiąże się nie tylko z doborem wyposażenia i mebli, ale również materiału na blaty kuchenne i łazienkowe. Dużą popularnością cieszy się niezmiennie wykończenie przestrzeni kuchennych i łazienkowych naturalnymi kamieniami, takimi jak marmur oraz granit. Na tle innych tworzyw wyróżniają się one zarówno trwałością, jak i niezwykłymi walorami wizualnymi. Zobacz, co lepiej sprawdzi się na blat - marmur czy granit?
Jaka jest różnica między granitem a marmurem?
Granit to naturalny kamień, który charakteryzuje się dużym stopniem odporności na uszkodzenia mechaniczne, takie jak zarysowania czy ścieranie, dzięki czemu z powodzeniem stosowany jest do produkcji blatów kuchennych dostępnych w ofercie Athena Marmor Polska w Warszawie. Na jego powierzchni śmiało możemy postawić gorący garnek lub formę do pieczenia, bez obaw o zniszczenie lub odkształcenie się blatu. Ze względu na swoje właściwości, granit jest odporny na działanie kwasów i innych substancji używanych w kuchni, dlatego też możemy określić go mianem niezniszczalnego.
Przeczytaj również: Jakie jest zastosowanie granitu i marmuru?
Marmur natomiast odznacza się przede wszystkim szlachetnym wyglądem, który nadaje każdemu wnętrzu elegancji i wyjątkowości. Występuje w różnych barwach, zarówno w chłodnych, jak i ciepłych odcieniach, dzięki czemu wkomponuje się w przestrzeń w każdym stylu. Marmur w porównaniu z granitem jest bardziej podatny na uszkodzenia mechaniczne, a co więcej na zaplamienia, w związku z czym w przypadku blatów kuchennych wymaga większej dbałości i warto zachować przy nim wyjątkową ostrożność. Sprawdzi się natomiast doskonale jako blat łazienkowy.
Przeczytaj również: Blaty granitowe. W jakich wnętrzach sprawdzają się najlepiej?
Blat granitowy czy marmurowy - który lepiej się sprawdzi?
Przed wyborem rodzaju materiału należy wziąć pod uwagę nie tylko jego wygląd, ale przede wszystkim kwestie dotyczącego jego funkcjonalności. Dobry blat kuchenny musi być odporny na uszkodzenia mechaniczne, ponieważ w kuchni istnieje wysokie ryzyko upadku garnka czy użycia noża bezpośrednio na blacie. Co więcej, powinien być również niewrażliwy na kwasy i inne substancje spożywcze używane podczas przygotowywania posiłków. Z tego powodu granit będzie idealnym rozwiązaniem na blat do kuchni. Jest to materiał, którego utrzymanie w czystości nie wymaga specjalnych zabiegów. Aby usunąć z jego powierzchni zanieczyszczenia, wystarczy przetrzeć go wilgotną ściereczką.
Przeczytaj również: Blaty marmurowe, które robią wrażenie
Z kolei marmurowe blaty o wiele lepiej sprawdzają się w aranżacji łazienek. Należy je zaimpregnować oraz na bieżąco wycierać, a do ich czyszczenia nie stosować żadnych agresywnych detergentów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana